Wonder R.J. Palacio (2021). Trad: Imma Falcó. Barcelona: Penguin Random House.
Organització de la història:
D’aquesta novel·la el primer que es pot destacar és l’estructura de vuit capítols (parts), que tot i no disposar d’un índex és cabdal per entendre la narrativa coral, ja que tots són de narradors intrahomodiegètics, és a dir que conten històries, pròpies o no, des de dins de l’0bra:
la de l’August (primera, sisena i vuitena),
la de la Via (segona),
la de la Summer (tercera),
la del Jack (quarta),
la del Justin (cinquena),
la de la Miranda (setena).
Cada part està dividida en seccions amb títols temàtics que li avancen al lector que pot passar en aquests relats, cadascun amb una extensió força semblant. Un fil conductor és el to intimista de totes aquestes narracions intrahomodiegètiques que és justament el que evita que l’obra sigui només una història més de gènere (previ al coming of age drama), es limita a omplir el continent sense aportar gaire.
Veus que expliquen la història
A banda d’aquest sis narradors principalment ulteriors en primera persona (que evoquen fets ja esdevinguts): August, Via, Summer, Jack, Justin i Miranda, hi ha recollida de documents en la secció «Cartes, emails, facebook, sms» de la quarta part, estil de narració més propi de la narració intercalada. En tot cas el narrador no abandona mai el punt de vista del personatge seleccionat (focalització interna fixa), sempre amb un discurs directe.
La part del Justin presenta la particularitat que tots els paràgrafs no comencen amb majúscula i de fet, podria considerar-se com una narració simultània emprant el monòleg interior.
Les tres parts narrades per l’August, epicentre dramàtic de tota la novel·la podrien generar més empatia en el lector per la seva condició mèdica i alhora densitat informativa quan ell pren la paraula, de fet.
Personatges
Tot i que només l’August i la Via són els únics amb un relació familiar de germans, la resta són gairebé germans dos de l’August i dos de la Via. Un dels guanys i possible ham i esquer alhora és que la responsabilitat de la narració de l’obra és dels infants i adolescents, ja que tots els personatges adults sí que deixen solc i empenta narrativa però dins de l’ecosistema educatiu.
CRONÒTOP
De la trobada i el camí en el sentit de les interseccions d’espai i temps de com es trenen les cinc parts que no són narrades per l’August amb ell com epicentre dramàtic.
Viabilitat de mediació a l’aula:
Comments