top of page

Mediació de lectura literària 2022-23. La invenció de l'Hugo Cabret (2013) Brian Selznick

Foto del escritor: Elias Martí RomeroElias Martí Romero

Actualizado: 13 oct 2022


La invenció de l'Hugo Cabret. Brian Selznick. (2013). Barcelona: Cruilla.


Organització de la història:

  • A primera vista hi ha un decalatge important entre el temps de la història i el temps de la narració, amb regust de relat intergeneracional. Amb l'excepció d'una analepsi important (la mateixa, un cop narrada pel narrador i el segon cop per la Isabella)

  • La divisió per capítols és força orientativa, com temàtica sense arribar a l'espòiler. La divisió en dues parts és una proposta de lectura amb gradació, més que de complexitat interpretativa, com d'interès o més aviat de compromís amb l'obra del lector.

  • Elipsi de sis mesos que recorda molt al cinema mut i que ens convida a inferir que el temps de la història sencera pot ser acotat en mesos, sense arribar a superar l'any.

Veus que expliquen la història:

  • Narrador extraheterodiegètic que no està implicat explícitament. Tot i que sembla a vegades un testimoni, per la intertextualitat i l'enfocament cinematogràfic hi ha com una mirada de testimoni/direcció.

Elaboració del text i la imatge:

  • Potser la aportació estètica més important de l'obra, primer per la cura de l'edició, que sense arribar al luxe, fa sentir el privilegi de tenir a l'abast un objecte valuós, a vegades íntim.

  • Com bé ho esmenta el narrador al final de la novel·la, les gairebé trenta mil paraules representen un ecosistema inabastable per a lectors immadurs o militants antilectura. A banda, hi ha un llenguatge audiovisual paral·lel una barreja de il·lustracions i fotografies que són claus intertextuals i semàntiques pròpies, més que crosses interpretatives o bastides textuals.

Personatges

  • El protagonista pateix un pes narratiu francament sobrehumà en el sentit de responsabilitats, deures, secrets.

[Els personatges estereotipats s’han desgastat per un excés en l’ús fins a convertir-se en fórmules rebregades. Perquè sembla que la resta de personatges, tret el Georges i la Isabella estiguessin subordinats a la trama principal, al secret, i això podria demostrar una manca de qualitat narrativa i semblar un excés de protagonisme en els personatges seleccionats per encarregar-se i encapçalar la història.]

CRONÒTOP:

  • Una de les estacions de París. Exposició Universal 1905?

Podrien decidir-nos pel Cronòtop de l'umbral sobretot per la transformació del protagonista d'orfà, precaritzat sota la tutela d'un oncle alcohòlic a un nen adoptat per un del cineastes més importants d'Europa, tot i que no es tracti d'un ascens social, precisament. Tot i que hi ha les intrigues característiques entre personatges i les trobades narratives gens casuals (força predictibles algunes), hem d'apostar per una transició, o més aviat metamorfosi, professional i espiritual del protagonista, en un ecosistema plagat de símbols i llenguatge metafòric, no en el sentit de figures retòriques, sinó més aviat en un món codificat, al punt de ser indesxifrable per la resta de personatges, tret el Georges i l'Hugo.


Viabilitat de mediació a l’aula:







Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0)



21 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Informe curs 23-24

Vegeu Crònica del desemparament i esperança alhora al blog personal

Comments


  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.Twitter
bottom of page